We moeten meer risico's durven en kunnen nemen!

Door supertheiz op maandag 24 februari 2014 22:00 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 5.285

Ik ben van geboortejaar 1978 en werk in de IT.
Ik heb geluk gehad:
Vroeger was ik op basisschool de enige die wist hoe een commodore 64 werkte. De leraren wisten het ook niet. Ik mocht dus bij alles wat er moest gebeuren met een computer komen 'helpen' (doen wat moest gebeuren).
Als je een spelletje wilde spelen, dan ging je naar de bibliotheek. Daar hadden ze een boek met BASIC code. Die kon je overtypen en na 5 avonden typen had je dan een spelletje. 1x gehad dat er na een avond typen een stroomstoring was, voordat je je 'spel' had opgeslagen (op een casette bandje...) Vloeken!

http://www.geekvintage.com/images/commodore-64-system.jpg

Later kwamen de 086 AT computers. Vaak kon je aan een spel komen, maar dat was dan helaas beveiligd. Maar geen nood: Ik had 12 floppies met daarop Borland C++. Hiermee was ik over het algemeen in staat de beveiligingscodes te vinden zodat je ze kon printen en invoeren. Tadaa: Spel werkt.
Samen met een vriend hadden we een abonnement op de Hacktic. Fantastisch! We hebben een aantal zondagavonden besteed met het opnieuw inspreken van antwoordapparaten. Er was een bedrijf, waar onze lallende dronkemansgrappen minstens een maand als welkomsboodschap voor het bedrijf hebben gefungeerd.
Via telnet inbreken bij bedrijven en instanties: Het kon allemaal. Ongemerkt, en heel leerzaam.

Lang ben ik in de waan geweest, dat er een tijd zou komen waarin we ingehaald zouden worden door de nieuwe generatie. Door de jeugd. Heel lang, gehoopt, gewenst, gewacht.
Maar: Dit gebeurt maar niet.

En ik snap nu waarom:
http://www.wtf.nl/grenzel...-eigen-schoolnetwerk.html
http://infosecuritymagazi...-gestuurd-na-cyberaanval/

Je zit op een IT school. Ik zou zeggen dat er dan tenminste van je verwacht mag worden dat je een poging doet om je leermateriaal (zoals het WIFI netwerk van school) te gebruiken om te leren. Natuurlijk ben je jong, en doe je het wat onbezonnen (linken naar homo site, hihi!), dat is wellicht minder handig. Maar nee: Alle gevallen die ik heb kunnen vinden leiden tot het van school sturen van de leerlingen. Of zelfs arrestatie!

Vroeger, toen ik op school zat, deden computers het een groot deel van de tijd niet. Die moest je maken als je gebruik wilde maken van dat ding. Dos was, ondanks zijn eenvoud, echt niet zo stabiel. De eerste Linux versies waren echt niet geschikt voor dagelijks gebruik. Alleen Apple had het redelijk onder de knie, al was zelfs dat ook lang niet zo stabiel als nu.

De hardware was nog niet alles. De software was veelal gemaakt voor specialisten. Een grafische interface moest nog worden bedacht. Voor het maken van een WordPerfect document moest je eerst een boek lezen van 500 pagina's zodat je een beetje begreep wat je moest doen.
Alles was te hacken: Poorten konden gewoonweg nog niet dicht, een BBS was het internet van die tijd, en dat was zo open als het maar kon zijn.

Dos 6.0 was het volgens mij: Daar hadden ze een tool in verwerkt, waarmee je van je 40MB harde schijf via een soort ZIP comprimatie een 60MB harde schijf kon maken. Traag en ellendig: Crashende harde schijven, data corruptie, ellende, ellende, ellende.
Maar wel: Ellende, destijds. Nu heb ik er heel veel profijt van. Een sessie via SSH, of via de terminal: Prima, dat was vroeger niet anders. Een bug die je weg lijkt te blokkeren: Die kan je oplossen. Een blue screen of death, die gelukkig sinds Windows 8 weer af en toe terug is: Joehoe! Dan kan je eindelijk weer eens verplicht moeten traceren waardoor die werd veroorzaakt!

Het boezemt me echter wel angst aan.
Hoe kan je van een leerling verwachten een IT systeem waterdicht te maken, als je hem van school stuurt als hij het WIFI netwerk hackt? Deze verplichte schoolverlaters waren waarschijnlijk de enigen die in staat zouden zijn over een paar jaar een leger aan chinese hackers tegen te houden.
Hoe kan je van een leerling verwachten een computer systeem op te lossen, als hij alleen gebruik mag maken van waterdichte systemen die zijn afgesloten van alles wat leuk is voor een IT Nerd?
Windows 7 werkt vrijwel altijd. Linux installeren kan mijn schoonmoeder en OSX: Feilloos.


Maar het belangrijkste:
We leren ons talent af om risico's te nemen.
Een bedrijf starten is ook risico's nemen. Een mooi nieuw stuk software bouwen, is ook een risico nemen. Een netwerk hacken om aan te tonen dat het niet goed is ingericht, is ook een risico nemen.

We ontnemen ons land talent.

Ik heb het geluk gehad om wel te mogen hacken, cracken, bugfixen, spelen met BASIC, Linux 0.5 Beta, etc.
Maar ik ben bang dat ik tot mijn 67e deze ervaring zal moeten blijven gebruiken, bij gebrek aan talent dat uit de schoolbanken komt. Talent met genoeg ballen om het verschil te kunnen maken. Talent dat van Nederland over een paar jaar een succesvolle kenniseconomie kan maken, ook op IT gebied.

Ik wil dit veranderen. Ik stel voor dat ik vanaf nu probeer 1 of 2 keer in de maand een weblog te posten waarin ik laat zien:
Whitehat hacking, hoe, waarom en wanneer.

Iemand zin om dit met mij op te pakken?

Volgende: Hacking deel 1: Globaal 02-'14 Hacking deel 1: Globaal
Volgende: E-books en DRM onzin. 01-'13 E-books en DRM onzin.

Reacties


Door Tweakers user Electromonkey, maandag 24 februari 2014 22:27

Leuk en vooral herkenbaar stuk om te lezen.
Ik volg op dit moment een studie aan de hogeschool rotterdam. Wij zitten tot onze nek in de regels, alles is dichtgetimmerd en je mag helaas niks.

Overigens geeft dit wel de uitdaging om met een iets te enthousiaste docent een beetje te prutsen :).

Ik zou je graag willen helpen, maar ik heb er simpelweg de kennis niet voor. Ik zal je blog dan zeker ook in de gaten houden!!

Door Tweakers user TerraGuy, maandag 24 februari 2014 23:15

In perspectief: jij was 1 van de eersten, het was allemaal nieuw. Er waren nog niet zoveel mensen die zich daarmee bezig hielden. dus als er wat gebeurde dan viel dat snel op. Nu zijn er hopies mensen en als er zich dan een paar daarmee bezig houden, dan valt het niet op.
Ook het gebied is veel breder geworden, nu kun je tablets hacken, telefoons, wifi, je thermostaat, of nuttigere dingen zoals allerlei apparaten in elkaar knutselen wat een stuk uitgebreider en makkelijker kan etc.

Ze zullen er vast nog wel zijn, maar waren het eerst voornamelijk die-hards of nerds, nu krijg je een grote groep die gewoon een leuke job willen, voor het geld gaan, of 'iets met computers' willen. En daartussen zitten nog genoeg die-hards en nerds, ze vallen alleen wat weg door de grote groep.

Door Tweakers user supertheiz, maandag 24 februari 2014 23:39

TerraGuy schreef op maandag 24 februari 2014 @ 23:15:
In perspectief: jij was 1 van de eersten, het was allemaal nieuw. Er waren nog niet zoveel mensen die zich daarmee bezig hielden. dus als er wat gebeurde dan viel dat snel op. Nu zijn er hopies mensen en als er zich dan een paar daarmee bezig houden, dan valt het niet op.
Ook het gebied is veel breder geworden, nu kun je tablets hacken, telefoons, wifi, je thermostaat, of nuttigere dingen zoals allerlei apparaten in elkaar knutselen wat een stuk uitgebreider en makkelijker kan etc.

Ze zullen er vast nog wel zijn, maar waren het eerst voornamelijk die-hards of nerds, nu krijg je een grote groep die gewoon een leuke job willen, voor het geld gaan, of 'iets met computers' willen. En daartussen zitten nog genoeg die-hards en nerds, ze vallen alleen wat weg door de grote groep.
De mensen zijn niet anders. Ik denk dat we momenteel niet het volledig potentieel van talent benutten. Ik ben het met je eens dat er tegenwoordig veel en veel meer mogelijk is. Maar het moet deels ook wel mogelijk gemaakt worden. Er moeten soms risico's worden genomen.

Een computer in elkaar knutselen is een klein risico. Een tablet kopen minder.

Door Tweakers user marcel87, dinsdag 25 februari 2014 00:45

Talent dat van Nederland over een paar jaar een succesvolle kenniseconomie kan maken, ook op IT gebied.
Kenniseconomie? Haha, denk dat het een mooie (natte) droom is, Nederland verklooit hun kansen op echte kenniseconomie keer op keer. Enige wat er gebeurt is afvlakking en goed zijn op alle vlakken binnen 1 functie ipv echt de specialisten te pushen tot de max. van hun kennisniveau en expertise. Dat soort mensen kan je tegenwoordig nog op 1 hand tellen bij zowat alle vakgebieden. Jammer, ik zou het zelf ook graag anders zien, maar af en toe denk ik wel eens dat het een gelopen race is.

Komt denk ik ook een hoop omdat ruwe kennis van zaken lang niet altijd communiceerbaar is en zich direct uitbetaald. Voor de korte termijn dus voor veel BV's helemaal niet interessant. Dat is het probleem ook wel een beetje, het korte termijn denken, niet alleen wat betreft kennis/specialismen.

Maar hoe dan ook, mij lijken je komende blogs interessant, dus ben benieuwd wat er komt. Je hebt er iig een geïnteresseerde bij. :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 februari 2014 00:47]


Door Tweakers user Dreeke fixed, dinsdag 25 februari 2014 07:26

Als er ook bijzet hoe je de whitehat hackers buiten kan houden, dan is het helemal interessant.
Internet staat vol hoe je alles goed kan beveiligen, alleen je moet het snappen en er tijd en energie in steken om de configuratie/code in orde te maken.

Door Tweakers user The Lord, dinsdag 25 februari 2014 08:32

Hoe kan je van een leerling verwachten een IT systeem waterdicht te maken, als je hem van school stuurt als hij het WIFI netwerk hackt?
Als je dit van een leerling verwacht (en dus impliciet er een opdracht van maakt) kan de leerling zijn bevindingen netjes melden. Responsible disclosure wordt het dan. Lijkt me geen enkel probleem.

Op het moment dat een leerling zelf aan de slag gaat en dit niet meldt dan loopt hij/zij het risico op represailles. En dat hoort een leerling te weten. Je stopt ook geen snoep in de winkel in je jas en neemt het mee naar buiten om te kijken of 'het systeem wel werkt' denk ik dan.

Desalniettemin kaart je hiermee indirect wel een heel wezenlijk probleem aan. Veel organisaties hebben geen weet van het responsible disclosure principe terwijl dit voor beide partijen een win-win situatie op kan leveren.

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 25 februari 2014 08:42

* himlims_ werkt in onderwijs (ict)
als een van de kids systeem hacked/sloopt; applausje - boekenbon en heten 'm van harte welkom op de afdeling.

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 25 februari 2014 09:30

Zooooo herkenbaar :-)

Er zijn wel opleidingen waar het beter gaat maar er zijn ook zoveel prutopleidingen als het gaat om IT.

Na veel basic in 94/95 in 96 de eerste netwerkervaring verkregen via door de komst van een schoolnetwerk. Na 2 vrijdagmiddagen alle controle over het netwerkje verkregen inclusief enkele cijferlijsten. Aanpassen had geen zin omdat de reguliere cijferadministatie nog (handgeschreven) op papier ging. Ik heb zoveel savegames lopen manipuleren met hex editors, prachtig was dat.

Nu ben ik zelf praktijkopleider voor ICT opleidingen. Gelukkig kan ik die jongens nog iets leren maar ik wordt er altijd een beetje droevig van als ze niet eens het verschil weten tussen binair en hexadecimaal. (gaat hier om 3e jaars studenten)

NL heeft best wel een hoop kennis en talent maar de stimulering daarvan is vooralsnog ver te zoeken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 februari 2014 09:31]


Door Tweakers user dutchmartin, dinsdag 25 februari 2014 09:51

Mooie blogpost, als 15 jarige ben ik bezig om te gaan kiezen voor een studie in de ICT, al denk ik dat ik het saai ga vinden aangezien Windows en linux geen geheimen meer voor mij hebben, ook ben ik wel geïnteresseerd in hoe het zat met bijvoorbeeld de Commondore 64 wat ik nooit heb meegemaakt.

Kortom: de jonge genereratie heeft flink veel gemist en zou dat moeten kunnen bijspijkeren.

Door Tweakers user supertheiz, dinsdag 25 februari 2014 10:54

dutchmartin schreef op dinsdag 25 februari 2014 @ 09:51:
Mooie blogpost, als 15 jarige ben ik bezig om te gaan kiezen voor een studie in de ICT, al denk ik dat ik het saai ga vinden aangezien Windows en linux geen geheimen meer voor mij hebben, ook ben ik wel geïnteresseerd in hoe het zat met bijvoorbeeld de Commondore 64 wat ik nooit heb meegemaakt.

Kortom: de jonge genereratie heeft flink veel gemist en zou dat moeten kunnen bijspijkeren.
Ik denk dat je niet heel veel hebt gemist aan de Commodore 64 als je echt ervaring hebt met Linux. Een studie in de ICT kan fantastisch zijn. Er zijn gigantisch veel mogelijkheden en de technieken die beschikbaar komen zijn stuk voor stuk interessant om je in te verdiepen.

Ik denk dat de uitdaging voor ICT-ers gaat verschuiven. Vroeger was de computer een 'beest' dat getemd moest worden. Als IT-er was je de ridder op het paard die de gebruiker kwam reden. Tegenwoordig is IT standaard. Je computer werkt, en zo niet dan ben je verbaasd en boos.
De bedrijven gaan hard vooruit, maar ik zie de groep IT-ers stil staan in ontwikkeling. Hierdoor komen business en IT qua kennisniveau redelijk dicht bij elkaar. De mogelijkheden en technieken lopen echter wel door.
Een voorbeeld:
Vroeger was het moeilijk om een goed rapport uit een ERP systeem te krijgen. Dan moest je tabellen aan elkaar knopen en zorgen dat dit uiteindelijk een Excel formaat werd. Soms kostte een rapport je al met al een dag om te maken. Later kwamen de datastores waarmee je veel gebruikte rapporten snel kan laten draaien en direct naar Excel kan laten uitspugen. Nadeel hiervan is dat het maken van een standaard rapport nog steeds erg lang duurt.
Nu is het zo, dat veel gebruikers zelf een download uit een paar tabellen kunnen maken. Performance is OK, en aan elkaar knopen kunnen ze zelf wel in Excel. Er is vervolgens onbegrip als het rapport (wat ze in 15 minuten hebben gemaakt) soms 2 maanden tijd kost om te verwerken tot standaard rapport.

De technieken zijn echter wel doorgegaan, en veel experts en consultants hebben hier geen kennis van.
Er zijn erg weinig mensen met kennis van Hadoop, Hives en map-reduce.
Er zijn nog veel minder mensen met kennis van R (analyse taal) en nog minder die ook aan een business user kan uitleggen wat je er mee kan.
Etc.

Ik denk dat dit soort zaken jouw uitdaging moeten vormen als je van school komt. De generatie die nu in de IT werkt, is grotendeels in de jaren 1995-1998 in de IT gaan werken. De opkomst van internet, outlook, etc.
Als je eenmaal aan het werk bent, is het verdomd lastig om bij te blijven, en dat zie je terug. Veel bedrijven voeren een IT beleid alsof het nog 1998 is.

We hebben talent als jou nodig om dit te helpen implementeren!

Door Tweakers user RobTweaks, dinsdag 25 februari 2014 11:02

Op mijn oude school (+-3 jaar geleden) heb ik dit toch heel anders ervaren. Hacken 'mocht' ook hier officieel niet. Toch heb ik menig leerling en leraar aan mijn interne botnet mogen toevoegen.

ARP-spoofing/MITM, vLAN-hopping, DDOS-aanvallen (op kleine schaal), SQL-injecties en ga zo maar door waren de orde van de dag.

Op 1 april kreeg het gehele klaslokaal netjes de roemruchte clip van Rick Astley voorgeschoteld. De printers waren voor een groot deel van de tijd onder controle van een select groepje leerlingen (iets met een foute configuratie en telnet...) en het grootste deel van het 4e jaar MBO zag het verschil niet tussen een legitieme Windows Update en een social-engineering pagina met op zijn minst twijfelachtige download (wat zal ik zeggen...).

De leraren kwamen zo nu en dan om uitleg vragen. Meestal was een 'omdat het kan' of een 'waarom is dit niet beter ingericht?' met een vriendelijke glimlach erbij een meer dan legitieme verklaring.

Van een straf was in ieder geval geen sprake, van leermomenten des te meer. Mooie tijden!

Ik ben uitermate benieuwd naar je blog supertheiz! Ga je zeker volgen!

Door Tweakers user WoutervOorschot, dinsdag 25 februari 2014 11:23

Dit herken ik ook, niet eens slechts bij ict-dingen. Bij mij op school(middelbare) wordt enige input van leerlingen ook afgestraft. Doe je iets anders, wil je op een computer iets interessants doen dat niet exact in een lesboek staat, je wordt weggestuurd(met pech mag je zelfs nakomen). De overheid geeft natuurlijk ook compleet het verkeerde voorbeeld met gigantische straffen voor jongeren die wat nuttigs doen met hun tijd. Als 17-jarige krijg ik ook sterk het gevoel dat 'de samenleving' liever heeft dat ik simpel computerspelletjes speel dan dat ik leer hoe computers werken bijvoorbeeld.

Door Tweakers user 238498, dinsdag 25 februari 2014 12:09

Ik ga je blog zeker volgen.
Echter ben ik wel benieuwd of er ook zoveel talent is als jij denkt.
Misschien is er teveel talentloos grut wat juist met deze manier van opleiden op plekken komt waar ze eigenlijk niet horen.
Teveel mensen volgen alleen op wat ze moeten en horen, juist het stukje wat valt onder talent is niet aanwezig.
Maar als teveel mensen de kennis economie niet aan kunnen heb je weer een ander probleem, dus liever verbergen en verstoppen met een papiertje dat mensen niet zelf kunnen denken en durven doen.

Anywho.... ik ga je zeker volgen :+

Door Tweakers user H!GHGuY, dinsdag 25 februari 2014 12:36

Enkele opmerkingen:

De IT wereld is _zovele_ malen breder geworden als toen. Om jouw voorbeeld van hadoop, hives en map-reduce aan te halen: die bestonden toen nog gewoon niet. Een PC was een bakbeest (letterlijk). Nu heb je vele malen de kracht van een oude PC in je broekzak.
Je kan gewoon niet verwachten dat iedereen alles kent of overal mee weg kan.

Dit heeft ook z'n effect op scholen. Zij kunnen geen ready-to-serve collega's afleveren. Ze kunnen hoogstens een goede basis proberen leggen en op zoveel mogelijk vlakken basiskennis meegeven, waarna het bedrijfsleven ze verder vormt en specialiseert.

Anderzijds vind ik wel dat het aantal mensen wat fundamenteel begrip heeft van computers (en zich dus overal wel het achterliggende idee en manier van werken kan bij voorstellen) niet bijster groot is. Maar dat is inherent aan verbreding. Vroeger waren het enkel de nerds die zich aan zo'n studie waagden, op dit moment is met het cliché van de poenpakkers erbij quasi iedereen de studie aan het volgen.
Maar moet elke IT'er echt alles snappen? Moet een website-bouwer echt alles snappen van hadoop, linux kernel, networking, active directory, en whatnot? Dat de gemiddelde IT'er overal wel een basis van kent en weet waar de klepel van de spreekwoordelijke klok te vinden is op het internet is al een goede basis.

Het is ook niet omdat je ze niet ziet dat ze er niet zijn.
Kijk voor de lol maar even op sites als instructables. Genoeg talent op veel vlakken.
Kijk ook even naar repositories van open-source projecten. Tal van mensen die zich bezighouden met fijne projecten.

Door Tweakers user TheSec, dinsdag 25 februari 2014 12:59

Om dan maar even met een qoute uit de hoek te komen.

"Everything that is really great and inspiring is created by the individual who can labor in freedom." ~Albert Einstein.

Ik ben nu 25 maar ik heb mijn aandeel in het hacken en om verschoppen wel per ongelijk ofc van informatie systemen gehad. Gelukkig wist ik wel altijd een leraar of contact persoon te vinden die het kon waarderen.

Op de momenten dat ik dat niet kon heb ik ook gewoon me mond gehouden. Maar ik ben het helemaal met je eens. Als we de nieuwe generatie niet leren dingen te proberen( jij noemt het risico's) dan verliezen er uit eindelijk op innovatie.

Als ik weer hoor dat er idd iemand van school gestuurd word of opgepakt word door de FBI for crying out loud voor iets simples als een DDOS. Moet ik echt gewoon huilen. Ik bedoel zo veel mensen snappen niks van het internet en hoe alles werkt. Dat ze liever als iemand ook maar iets kleins doet wat niet lijkt te horen meteen afstraffen. liefste meteen zo hard en publiekelijk mogelijk.

Afgezien van het feit dat we het nu over IT studies hebben. Het onderwijs middelbare scholen en lager, zijn momenteel ook niet hoe het zou moeten zijn.

Neem de volgende stelling.
Onderwijs moet je voorbereiden op later(+-50jaar).

Maar hoe kun je dat doen als we niet eens weten hoe de wereld er over 10jaar uit zal zien. Dan te benadrukken dat technologische ontwikkelingen alleen maar sneller gaan. Al moet ik zeggen dat we straks wel een diepte punt zullen zien omdat het aan innovatie ontbreekt.

Door Tweakers user Sissors, dinsdag 25 februari 2014 14:50

Als ik dit zo lees maak ik me meer zorgen over een gebrek aan common sense dan dat er niet genoeg risico wordt genomen.

Toen jij het deed waren er al wat twijfelachtige dingen als ik het zo lees, maar toen wist nog nagenoeg niemand ervanaf, en was het kleinschalig. Als nu iedere student die wel interesse heeft in computers een keer per jaar het schoolnetwerk moeten platgooien is het nooit meer online.

Dan jouw voorbeelden. De eerste vind ik al nogal twijfelachtig. Ik vind niet dat hij een gevangenisstraf moet krijgen, maar een paar weekjes schoffelen lijkt me ook niet verkeerd als uitleg dat dat niet de manier is om het te doen. Maar ook enkel een waarschuwing lijkt me prima.

Maar je tweede voorbeeld dan: Daar is helemaal niets white-hats aan. Er is echt geen manier waarop je wekelang een DDOS aanval op een schoolnetwerk zetten goed kan praten. Dat heeft niks met kennis van ICT te maken, elke idioot kan het doen. En gezien hij ook nog eens gepakt is, is het geen hele slimme idioot.

Oftewel mij lijkt het voor een groot gedeelte een gebrek aan common sense. En ach ja, dat de jeugd van tegenwoordig zoveel slechter is als onze generatie zeggen we ook al sinds het begin van de menselijke taal.

Door Tweakers user gentlemen, dinsdag 25 februari 2014 15:42

Dit klinkt wel heel interessant.
Kort gezegd: I'm in!

Door Tweakers user levik7, dinsdag 25 februari 2014 16:24

Leuke blog!
En ik ben benieuwd naar de vervolgen, ik hoop ook dat er een of meer mensen je komen helpen!

Ik zal mijn ervaring ook even vertellen, ik zit in havo 5.
En ik heb wel eens wat geprobeerd te hacken maar er zijn zoveel verschillende apparaten en talen. En dan heb ik echt gewoon te weing tijd om het allemaal te leren kennen.
En er zijn ook zoveel verschillende bronnen, dat het eigenlijke gewoon teveel is :+

Maar dit wil ik wel graag volgen! En uittesten ;P
En risco's nemen ;) (ben toch nog minder jarig :+ )

Door Tweakers user sschalkwijk, dinsdag 25 februari 2014 21:41

Ga je blog in ieder geval goed volgen. Heel herkenbaar verhaal. Zit nu in mijn laatste leerjaar en heb op school nog nooit gemerkt dat er ruimte is voor extra dingen buiten de stof om. Als je om extra uitleg vraagt hoor je zelfs "pluk de code maar van het internet af".

Daarnaast merk ik ook dat we tegenwoordig bijna alleen nog maar talen leren zoals Java of C# en dergelijke op scholen. Voor dingen zoals Assembly of C wordt minder ruimte gemaakt omdat het minder snel gaat, maar juist die talen zorgen nog altijd voor een goed inzicht van hoe de computer werkt.

Ergens denk ik dat het ook een gebrek is aan kennis waar je moet gaat zoeken. Er is tegenwoordig zoveel om te hacken, te leren en te maken dat het moeilijk is te bepalen waar je begint.

Door Tweakers user DCG909, dinsdag 25 februari 2014 22:57

@levik7.
Minderjarig of niet.
Als jij leuk de school systemen gaat hacken kunnen ze je als nog een verbod op het gebruik van school computers geven, of van school sturen :/
(Heb het op mijn havo gezien, twee jongens kregen een levenslang verbod voor het kijken van porno op school pc's)

@supertheiz.
Het probleem tegenwoordig is ook dat de volledige school administratie op pc's staat. Kun je echt ongedetecteerd erop komen, dan pas je zo je cijfers aan oid :/

Wat je wel kan doen, als de capaciteit er is, is een soortgelijk systeem opzetten met een iets zwakkere beveiliging en ict leerlingen daar op loslaten.

Bij mijn Havo hielden ze wat meer rekening met studenten die toch het systeem op probeerden te komen. Zo waren de netwerken voor studenten en docenten fysiek gescheiden en werden poorten die in lokalen niet gebruikt werden ook bij de servers fysiek afgekoppeld.

Door Tweakers user R3M1, woensdag 26 februari 2014 00:18

dutchmartin schreef op dinsdag 25 februari 2014 @ 09:51:
Mooie blogpost, als 15 jarige ben ik bezig om te gaan kiezen voor een studie in de ICT, al denk ik dat ik het saai ga vinden aangezien Windows en linux geen geheimen meer voor mij hebben, ook ben ik wel geïnteresseerd in hoe het zat met bijvoorbeeld de Commondore 64 wat ik nooit heb meegemaakt.

Kortom: de jonge genereratie heeft flink veel gemist en zou dat moeten kunnen bijspijkeren.
Je bent nog jong - trust me - als je 15 bent en zegt dat Windows en Linux geen geheimen voor je hebben dan is dat tegelijkertijd de maatstaf voor je eigen onervarenheid.

Het trouwens schrikbarend hoeveel "trial-and-error" studenten worden afgeleverd - iets gestructureerd oplossen zit er niet meer in.

Door Tweakers user Jasper11, woensdag 26 februari 2014 11:01

Erg herkenbaar dit.

Ook ik ben in mijn examenjaar 5 Havo geschorst en mocht ook niet meer terugkomen nadat ik het school netwerk had gehacked en op de beeldschermen met roosterwijzegingen had gezet dat alle lessen die middag kwamen te vervallen door het mooie weer. Was ook zo stom geweest om mijn eigen cijfers aan te passen en toen wisten ze meteen dat ik het had gedaan. Achteraf gezien terecht maar toen was ik erg boos en heb ze daarna nog meerdere malen gehacked toen ik al van school was. Maar door die incidenten leerde ik erg veel en heb toen ook besloten dat ik netwerkwerkbeveiliging wil doen waar ik inmiddels al meerdere jaren in werkzaam ben. Helaas is de kwaliteit van ICT opleidingen in Nederland bijzonder laag en mensen moeten alles binnen de regeltjes van de opleiding voltooien wat weinig ruimte voor creativiteit overlaat.

Door Tweakers user Schnupperpuppe, woensdag 26 februari 2014 11:16

Helaas is de kwaliteit van ICT opleidingen in Nederland bijzonder laag
Heb je ze allemaal geprobeerd dan ;-)

Ik heb geen flauw idee wat de huidige stand van zaken is, maar in de vorige eeuw werden HIO opleidingen (zeer) hoog aangeschreven. Vergane glorie?

Door Tweakers user RHochstenbach, woensdag 26 februari 2014 11:37

Inderdaad herkenbaar. Bij een IT opleiding krijg je tegenwoordig boeken met lesstof voorgeschoteld waarin je krijgt geleerd een OS te installeren met wat software en wat netwerk materiaal aan elkaar te knopen. Er is best een groot deel van studenten (voornamelijk MBO'ers maar ook HBO'ers) die niet comfortabel zijn met een command line. En dan komen ze met het excuus dat een command line niet meer van deze tijd is.

Ik vind dat je pas een IT'er genoemd mag worden, als je je handen vuil wil maken. Als je niet alleen bekend bent met de grafische software laag, maar ook wat eronder zit. Dat als iemand je een computer in handen geeft, je ermee weet om te gaan (of je tenminste erin gaat verdiepen).

En daarnaast wordt er veel te weinig les gegeven in beveiliging. Of het nu gaat om het inrichten van servers, netwerken of het ontwikkelen van software. Alles wordt klakkeloos overgenomen uit tutorials en lesstof zonder zelf na te denken. Je kan uiteraard niet een omgeving inrichten die 100% veilig is, en je kan ook niet constant bezig zijn met de nieuwste exploits. Maar je kan wel je best doen om alles goed te controleren. De instelling dat als iets wat goed functioneert niet meer aangeraakt mag worden, is niet echt goed in dit geval.

Door Tweakers user hackerhater, woensdag 26 februari 2014 11:52

Schnupperpuppe schreef op woensdag 26 februari 2014 @ 11:16:
Ik heb geen flauw idee wat de huidige stand van zaken is, maar in de vorige eeuw werden HIO opleidingen (zeer) hoog aangeschreven. Vergane glorie?
Ik heb 2 HBO-opleidingen gezien betreffende informatica, waaronder die wat het beste in NL staat/stond aangeschreven. Het niveau is betreurenswaardig. Allemaal richting GUI gericht en 98% Windows only.

Nu is mijn IQ wel bovengemiddeld, maar als je bijna alle vakken (vakken als AI waren de uitzondering) doorheen komt zonder er echt wat voor te doen.............. Het was vooral veel werk, maar niet moeilijk. En dan heb ik het nog niet eens over kennis die zwaar achterliep.

De commandline is mijn dagelijkse werkgebied. Kan waarschijnlijk zelfs Gentoo installeren als het moet (laatste keer dat ik het probeerde kreeg ik een kernel panic :()

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 februari 2014 11:55]


Door Tweakers user samcool55, woensdag 26 februari 2014 22:10

Als het een troost mag zijn, in België is het niet veel beter, ik weet niet precies hoe het zit qwa verschil tussen de Nederlandse en Belgische graden en richtingen maar het is nu mijn 1ste jaar Informaticabeheer (5de middelbaar, voor leerlingen van 16-17 jaar als je nooit bent blijven zitten, vanaf dan kan je het ook pas volgen, in lagere graden bestaat dit niet) en tot nu toe is er nog niets tijdens de les gezien waar ik op hoopte.

Ik hoopte te leren netwerken op te zetten, leren beveiligen van pc's en netwerken en andere dingen die in deze blog aan bod komen. Maar het gebeurt gewoon niet! Tot nu toe ben ik niet verder geraakt tijdens de les dan alle componenten van de pc te leren met hun functie en basis Windows 7. Gelukkig mogen we af en toe eens zelfstandig werken aan een pc.

Ik heb voor school een boek moeten kopen over netwerkbeheer waar ondertussen al een laagje stof opligt omdat het gewoon niet wordt gebruikt. Volgens de leerkracht hebben we zit pas nodig voor de 3 laatste maanden van het schooljaar wat me zorgen maakt. Wat kan je nu in godsnaam 3 maand leren buiten een simpele basis waar je in de praktijk niets mee bent omdat het onvoldoende was? Vindt het spijtig dat er zo weinig met de interesse en talenten wordt gedaan van leerlingen in de IT richtingen. Ondanks er een grote vraag naar is. (hebben ze mij toch wijsgemaakt)

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 februari 2014 22:12]


Reageren is niet meer mogelijk